Auteur: Bjorn Venken - Gepubliceerd: 28 Jan 17, 17:46
Share

Freizeitpark Plohn, een pretpark gelegen in het oosten van Duitsland, neemt binnenkort afscheid van één van hun achtbanen: Silver Mine. De achtbaan is de oudste van het park en maakt plaats voor een nieuwe achtbaan in 2019.

In een interview met een Duitse krant laat het park weten dat de kosten om de baan in werking te houden stilaan te hoog oplopen en ze ervoor kiezen de attractie te vervangen door een nieuwe achtbaan, welke in 2019 zou moeten openen. Het is echter nog niet duidelijk welke type achtbaan het zal worden en evenmin tot wanneer Silver Mine haar rondjes zal draaien. Silver Mine opende in 2000 als eerste achtbaan van het park. De laatste jaren draait de achtbaan vanwege een beperkt aantal overblijvende wagentjes - waarin slechts 2 passagiers passen - op een lage capaciteit, waardoor de wachtrijen soms redelijk hoog oplopen in vergelijking met andere attracties.

Silver Mine opende dan wel in 2000 in het Duitse pretpark, de baan heeft echter nog een hele voorgeschiedenis. De achtbaan werd begin jaren '70 geïntroduceerd op de Duitse kermissen, vooraleer het in 1974 terechtkwam in het Amerikaanse pretpark Adventureland, in Iowa. In 1991 kocht Avonturenpark Hellendoorn de baan over als zijnde Rioolrat. Deze attractie is nog steeds aanwezig in het Nederlandse park, maar de achtbaan zelf werd in 1996 vervangen. Silver Mine kwam toen in Duitsland terecht, als Mäuseachterbahn in het inmiddels gesloten Spielerei Rheda-Wiedenbrück. In 2000 verscheen de baan dan uiteindelijk in Freizeitpark Plohn, waar het ook een uitvoerig gethemede wachtrij en station kreeg.

Hoewel Silver Mine niet de meest spectaculaire achtbaan is, is het wel een klassieker. De achtbaanbouwer Zierer produceert al vele jaren dit model niet meer en ze verdwijnen dan ook stilaan uit meerdere parken. In Europa kan je een vergelijkbare achtbaan vinden in het Deense pretpark Bakken, op de Duitse kermissen kan je nog een Zierer Flitzer tegenkomen onder de naam High Explosive.

Tekst: © Bjorn Venken - Pretparken.be // Foto's: © Nico Reynders, Bob Van Dyck - Pretparken.be