Auteur: Vincent De Vriendt - Gepubliceerd: 24 Sep 07, 15:51
Share

De ‘Collserola-bergketen’ in de Spaanse grootstad Barcelona herbergt het nostalgische attractiepark Tibidabo. Op de top van de gelijknamige Tibidaboberg (512m) kan men ontsnappen uit het drukke centrum van de stad en kennismaken met een heleboel leuke attracties waarvan sommigen al dateren van begin 19de eeuw! Anno 2007 is Tibidabo een mix van oudere en nieuwere attracties.Tibidabo bevindt zich hoog boven de stad Barcelona. Het park is te bereiken met de wagen, maar veel gemakkelijker en gezelliger is het gebruik van het openbaar vervoer. Een pendeltram brengt de bezoekers in eerste instantie naar het station van de bergtram. Daar dient men over te stappen op een bergtreintje met de uiteindelijke eindbestemming: Tibidabo.
Bij aankomst wordt men meteen geconfronteerd met de unieke ligging van het park. Het uitzicht over Barcelona en de Middellandse Zee is werkelijk fenomenaal. Wie graag panoramische plaatjes schiet, komt in Tibidabo ongetwijfeld aan z’n trekken.

De unieke ligging van het park is opmerkelijk, maar echt bijzonder is de structuur van het park. Tibidabo is namelijk gebouwd op verscheidene verdiepingen die verbonden zijn met liften, trappen en wandelpaden. Op de verschillende niveaus vind je allerhande attracties, winkeltjes en horecapunten.
De meest in het oogspringende attractie bij binnenkomst in het park is La Talaia (1921), een rustige panoramische uitkijkpendel die sterk lijkt op de moderne kermisboosters. Een andere opmerkelijk attractie is de oude Montanya Russa (1961), een achtbaantje dat doet denken aan de onlangs verwijderde 7 Picos van Parques de Atracciónes Madrid. Nog zo’n geweldige nostalgische attractie is l’Avió (1928), een rood vliegtuigje dat het symbool is van Tibidabo. L’Avió is een replica van het vliegtuig dat destijds de lijnvluchten deed tussen Barcelona en Madrid. Zo’n 10 passagiers kunnen inchecken per vlucht m.a.w. het gaat hier om een erg klein toestel. Het vliegtuigje zelf hang vast aan een draaiarm. Als de motor start, vlieg je uiteindelijk enkele rondjes boven de Tibidaboberg. Ook in deze attractie is het vooral genieten van het overweldigende panoramische uitzicht.

Deze 3 attracties zijn wellicht de meest opvallendste, maar Tibidabo heeft uiteraard heel wat meer te bieden dan slechts enkele nostalgische attracties. Zo beschikt het park over nog een achtbaan, de Tibidabo Express. Deze Zamperla coaster lijkt overigens zeer sterk op de Powered Coasters van Mack. Het parcours is verrassend uitgestrekt met enkele toffe elementen waaronder een tunnel en een stuk zigzagtrack.
Verder vind je in het park ook een boomstamattractie, een schommelschip, een 4D bioscoop, een reuzenrad, een ‘inverted monorail’, een topspin, tal van kinderattracties, … . Kortom, er is voldoende te beleven in dit kleine stadspretpark.

Naast de diverse attracties beschikt het park ook over een museum waar tal van maquettes staan te pronken, overigens maquettes van nabijgelegen attracties. Ook kan men in Tibidabo terecht in 2 doorloopspookhuizen, namelijk El Castell Misteriós en Hotel Krüeger.
Deze laatste is wellicht de grootste verrassing van het park. Het betreft hier immers één van de best gethematiseerde doorloopspookhuizen uit Europa. Gasten van Hotel Krüeger worden geconfronteerd met een hotel voorzien van mooi uitgewerkte kamers. Wat betreft aankleding toont Hotel Krüeger grootser dan o.a. El Viejo Caserón (Parque d’Atracciónes). Bovendien bezorgen diverse bekende figuren zoals Freddy Krüeger en Chuckie de bezoekers behoorlijk wat kippenvel.

Tibidabo is niet het toppark van Spanje, maar dankzij de vele originele en unieke attracties zal het mening parkfan weten te verrassen.

Leuk om te weten: op vakantiedagen en in de weekends kan het behoorlijk druk zijn op de berg. Voor heel wat inwoners van Barcelona is Tibidabo de ideale plek om te ontspannen, ver weg van de traditionele toeristen.

In de Parkgids van ThemeParkVision kan je nu ook de parkfiche van Tibidabo ontdekken! Met dank aan Nicky Van Dessel, Stef Vranken en Vincent De Vriendt voor de vele foto's.