Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 13 Sep 16, 22:20
Share

In dit artikel nemen we jullie mee op reis doorheen de nostalgische attractiegeschiedenis van het plezantste land: Bobbejaanland. Sommige attracties verdwenen definitief op de schroothoop, anderen kregen een tweede leven in een ander pretpark. Volg je ons tijdens onze 'Bobbejaanland-nostalgie-roadtrip'?

Niets is voor de eeuwigheid. De bakkerij in je straat kan plots ingeruild worden voor een frituur. Dat is ook gezellig, maar de sfeer is toch niet meer dezelfde als vroeger. Voor dag en dauw in de frituur verschijnen schept bijvoorbeeld een andere imago dan wanneer je dat zou doen bij de bakker. Evengoed wordt de man die om vijf voor zes 's avonds nog een bakker bezoekt, vaak iets wanhopiger bevonden, dan zijn frituurtegenhanger. In pretparkland is het niet anders: attracties komen en gaan. Vaak worden attracties verwijderd wanneer ze te afgeleefd zijn om nog te herstellen, in dat geval is de schroothoop een waarschijnlijke laatste rustplaats.

Het gebeurt echter ook dat er plaats en/of geld nodig is voor een nieuwigheid. In dat geval wordt de attractie verkocht en niet zelden zie je deze dan elders weer opduiken. Sommige attracties, hoe futiel ook, kunnen baden in een sfeer van goede herinneringen en nostalgie. We doorzochten het Europese vasteland op zoek naar restjes en relicten van een plezant land nabij Lichtaart. Omdat iedereen een beetje Bobbejaanland is en Bobbejaanland een beetje iedereen, stellen wij voor: ‘De Roadtrip voor Bobbejaanland-nostalgici’.

Het hiernamaals van Bobbejaanland, het Mekka voor de nostalgicus

Een obligaat onderdeel van deze roadtrip en dé hotspot voor het herbeleven van Bobbejaanland-attracties van weleer is “La Récré des trois Curés”. Als er een hiernamaals bestaat in pretparkland, dan is La Récré dat van Bobbejaanland: het park biedt maar liefst drie oudgedienden uit Lichtaart aan.

1. Bobby Drop (1999-2008) ~ Niagara (2009-…)

Deze merkwaardige verhouding ging van start bij het ‘overlijden’ van ‘Bobby Drop’. Deze spinning rapid raft gaf bij momenten een onvoorspelbare doldwaze rit weg. Soms werden de opvarenden flink door elkaar gekegeld wanneer de boot zijn betere bochtenwerk liet voelen. Deze bij het publiek zeer geliefde waterattractie voldeed niet aan de capaciteitseisen van het plezantste land en werd verwijderd in 2008. Een jaar later herrees zij onder de naam ‘Niagara’ in La Récré en werd er een instant hit. In Bobbejaanland is het bekende wachtrijhuisje ondertussen herwerkt tot een avontuurlijk ogende suikerhut.

2. Mambo (2000-2010) ~ Mambo (2011-…)

Twee jaar later kreeg het hiernamaals een nieuwe ziel: dit keer was het de beurt aan ‘Mambo’, een mooi uitgewerkte Feria Swing van Mack Rides. De attractie moest na elf jaar dienst plaats - en geld? - maken voor de spinning coaster Dizz. De combinatie van zijwaartse swingbewegingen met op en neer deinende voor én achterwaarts versnellende rit was niet voor gevoelige magen weggelegd, zeker in combinatie met buurattracties ‘Fly Away’ en ‘Sledge Hammer’.

3. Fly away (2003-2014) ~ Spoontus (2016-…)

Dat brengt ons meteen bij de derde en laatste ziel die La Récré mocht verwelkomen: ‘Fly Away’. Deze imposant ogende thrillride van Huss moest plaats maken voor ‘The forbidden Caves’. Bobbejaanland leek dat wel plezierig te vinden, want de attractie kampte regelmatig met technische storingen. In La récré gaat het retrofuturistiche wiel voortaan door het leven als ‘Spoontus’.

Tot slot spotten we op het parkplan van ‘la Récré des trois Curés’ ook nog een equivalent van Big Bang. Toegegeven, het is niet de echte, maar qua sfeer en gezelligheid kan dat samen met die drie andere juweeltjes toch al tellen.

La récré ligt in Bretagne, de woeste west- en uithoek van Frankrijk waar men nog talen spreekt die rechtstreeks van het Keltisch afstammen. Het departement heeft de naam ‘Finistère’, wat letterlijk 'het einde van het land' betekent, het gebied is dan ook bijna volledig afgelijnd met epische kustlijnen. Als dat de heldenstatus van je roadtrip nog niet genoeg heeft geboost, kan je altijd afkruiden met een plaatselijk fort. Fort la Latte ziet er bijvoorbeeld vrij episch uit.

Het halve werk, letterlijk en figuurlijk

4. Speedy Bob (1998-2008) ~ Vertigo (2009-…)

In 2009 sneuvelde een iconisch pretparkzicht: de dubbele, gespiegelde wildmouse 'Speedy Bob’ werd ontdubbeld. De ene helft bleef in België, de andere helft verkaste naar Parque de Attraciones de Madrid en ging vanaf toen door het leven als 'Vértigo'. Het race-effect en de symmetrie-elegantie ga je er niet meer herbeleven, maar wie heimwee heeft naar de linkse variant van 'Snelle Bob' kan zijn hart ophalen in Parque de Attraciones de Madrid. Het levert je trouwens een scenic route langs de kust op als je vertrekt vanuit het hiernamaals. Het net besproken hiernamaals uiteraard (La Récré), niet datgene dat vereist dat je zelf loodjes legt. Ook een interessante stopplaats voor je roadtrip: ‘Parc d'attracions Monte Igueldo’, een stokoud pretparkje in Baskenland. het baskenlandis het Spaanse equivalent van Bretagne: ruig en met een onbegrijpelijke lokaal gesproken taal.

5. Rainbow (1985-2000)

Als attracties definitief verwijderd zijn en niet meer opduiken op een andere plaats in pretparkland kan de zichzelf respecterende Bobbejaanland-nostalgicus onder het moto ‘beter iets dan niets’ zich altijd behelpen met replica’s. De iconische Rainbow van Huss is een uitstekend voorbeeld hiervan. In 2000 verdween deze attractie samen met heel wat zuurverdiende centjes van het plezantste land naar de noorderzon ten gevolge van het pretparkschandaal genaamd ‘Thrillenium ride’. Nadien werd het aantal operationele replica’s tot een minimum herleid omwille van  een dramatisch ongeluk met het attractietype. Omdat Huss Rainbows ook niet meer geproduceerd worden is het type amper te vinden in Europa. Gelukkig bood een kleine Franse badplaats onlangs weerwerk tegen het uitsterven van de regenboog. Dit jaar opende Parc d’attractions Magicland een Rainbow! Voor de rest zijn er in het park geen Bobbejaanland replica’s te scoren, maar voor een 'regenboog' doen mensen de gekste dingen.

6. Condor (1986-2003) // 7. Troika (1982-2005) // 8. Looping Star (1979-2003)

In het noorden van Nederland is een soort van nep-hiernamaals van Bobbejaanland. Slagharen heeft maar liefst drie replica’s van bobbejaanland-klassiekers. Het is uiteraard niet ‘the real deal’, maar replica’s brengen toch al iets van het gevoel over en je krijgt er drie voor de prijs van één! De slagharen-condor heet ‘Eagle’, De Slagharen-troika heet ‘Tomahawk’ en de Slagharen-looping star werd recentelijk omgedoopt tot 'Thunderloop'. Voor de laatste is het wel aan te raden je roadtrip héél spoedig te starten. In oktober gaat Thunderloop namelijk op de schop en er is voorlopig geen Slagharen-hiernamaals-park. Het dichtstbijzijnde alternatief om de geneugten van een Schwarzkopf-looping star te ondergaan, wordt vanaf dan ‘Vertigo’ in Zoomarine bij Rome in Italië. Dat is toch al een eindje. Wie overigens netjes de hele roadtrip doet kan tussen Zuid-Frankrijk en Noord-Nederland nog zijn EU-Huss King-Kong-bingo scoren in Le Pal.

De heilige graal

9. Breakdance (1987-2007)

De Breakdance die twintig jaar lang in het park stond, is bij zijn Bobbejexit niet van de aardbodem verdwenen. Deze attractie werd op het eind van zijn laatste seizoen verkocht aan kermisexploitant ‘Hoefnagels’ en reist nu verschillende kermissen af. Het feit dat kermissen rondreizen, maakt het een beetje moeilijk om deze breakdance te vinden en al helemaal om ‘m netjes in te plannen in je roadtrip. Recente filmpjes geven alleszins aan dat deze golden oldie nog very much alive and kicking is.

Oost west, thuis best?

Hoewel er in de loop van de jaren veel veranderd is in het plezantste land, blijft de beste plaats voor een nostalgisch momentje natuurlijk Bobbejaanland zelf. De ideale roadtrip voor de bobbejaanland-nostalgicus begint en eindigt dan ook in Lichtaart voor een dagje supervette fun met de coolste dingen. Wie bobbejaanland echt een warm hart toedraagt denkt ook met een glimlach aan momenten waarop het plezantste land gekke sprongen maakte.

Ben je helemaal in een nostalgische bui na dit artikeltje? Surf dan snel naar bjlnostalgie.be voor een eindeloze schat aan leuke bobbejaanland herinneringen en feitjes. Van hen mochten we ook enkele fantastische foto's gebruiken.

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Bobbejaanland nostalgie, Bobfans