Auteur: Tom Bosseloo - Gepubliceerd: 14 Mei 15, 12:08
Share

Op woensdag 13 mei 2015 vond de plechtige opening plaats van de nieuwste attractie van Bobbejaanland: 'The Forbidden Caves'. Met deze attractie probeert het park een nieuwe koers te varen, waarbij totaalbeleving en storytelling de twee belangrijkste componenten zijn. Het park wil zijn bezoekers meenemen in een geheimzinnige reis boordevol spannende avonturen en levensechte effecten! Dit klinkt allemaal zeer mooi, maar hoe is de attractie nu eigenlijk in de realiteit? Pretparken.be was aanwezig op de persopening en ging mee op expeditie in de nieuwste beleving binnen het Belgisch pretparklandschap!

Adventure Valley

Een attractie thematisch sterk uitwerken, het is tegenwoordig meer regel dan uitzondering. Steeds meer parken streven er naar om hun attracties een realistisch en aantrekkelijk uiterlijk en verhaal te geven. De reden is niet ver te zoeken. Grote concurrerende parken, waaronder de Disneyparken, zorgen ervoor dat bezoekers steeds meer oog hebben voor detail. Dit zorgt ervoor dat steeds meer bezoekers ook verwachten dat zelfs kleinere familieparken als Bobbejaanland deze trend volgen. Dit is niet zo vanzelfsprekend, gezien een attractie thematisch aanpakken een flinke extra kost met zich teweeg brengt. Met de opening van deze nieuwe attractie 'The Forbidden Caves', in het nieuwe themagebied 'Adventure Valley', probeert Bobbejaanland toch een gebied en attractie te creëren welke zijn bezoekers dient te onttrekken uit de realiteit...

Laten we al vermelden dat het park, met het gegeven budget van 5 miljoen euro, meer dan één pluim verdient voor de afwerking van dit nieuwe gebied en haar nieuwste attractie. Vanaf je het gebied nog maar betreedt via één van de toegangspoorten, wordt je al onmiddellijk ondergedompeld in de nieuwe sfeer die het park tracht te creëren. Kleine opknapbeurten aan het al bestaande plein ontglipten ons niet en zagen er elk steengoed uit. Ook straalt het gehele gebied een heerlijk gezellige sfeer uit. Geen grauw, saai en nutteloos plein meer, maar echt een gezellig gebied. De restanten van de voormalige Bobby Drop zijn omgetoverd tot een terras en de huisjes zijn helemaal opnieuw gethematiseerd met een verkooppuntje erin: Coffee Cave. De themazone heeft ook een nieuwe souvenirwinkel, namelijk Jasper's Supply Depot, wat het tot een volwaardige en mooie nieuwe zone maakt met een ruime keuze aan attracties, eetgelegenheden en uiteraard ook voldoende terrasjes, bankjes enzovoort.

The Forbidden Caves

Na een korte introductie van Jasper Dubois, de Co-founder van de Forbidden Caves, en een heus licht- en klankspektakel, was de attractie voor de eerste maal officieel open! De attractie betreed je via hét pronkstuk van het gehele plein: de toegangspoort van 'The Forbidden Caves'! Ook hier weer een knap staaltje gevoel voor detail wanneer we enkel al kijken naar de ingangspoort van deze attractie. Deze poort geeft onmiddellijk het mysterieuze tintje weer waar het park op doelde. Een groot en oud masker is dan ook de start van deze wel erg geheimzinnige expeditie. Na deze poort wandel je even een stukje indoor, waar je duidelijk het bureau van Jasper Dubois kan zien, de man die deze grotten samen met zijn grootvader ondekte en dan ook deze expeditie zal leiden. Vervolgens wandel je door een sterk bebost gebied. Dit gebied waar de outdoor wachtrij zich bevindt, is volkomen onherkenbaar met het verleden doordat het park kosten noch moeite heeft gespaard om het zo realistisch mogelijk te maken. Als je zelfs goed kijkt, zie je twee krokodillen in het water zitten. Een detail wat de meesten wel zullen ontglippen, maar extra fijn voor zij die hen plots opmerken.

Een trotse Roland Kleve, directeur van Bobbejaanland, vertelt: “Met ‘The Forbidden Caves’ brengen we een voor de Belenux unieke attractie naar Lichtaart. De ride is voorzien van een sterke theming, en dit vertaalt zich niet enkel naar de sensatie tijdens de rit zelf. Van bij het begin van de wachtrij worden bezoekers ondergedompeld in de wereld van Jasper DuBois, het hoofdpersonage van The Forbidden Caves. De beleving van het grotere verhaal komt in deze attractie centraal te staan.”

Uiteindelijk kom je aan bij het startpunt van de expeditie, de grotten van "Jasper Dubois' Amazing Cave Tours". Je wordt onmiddellijk opgewacht door een vriendelijke en opgewekte eerste gids. Zij begeleidt je in de eerste gang van de grotten tot aan de lift. Bij deze eerste gids kom je onmiddellijk te weten wat we zullen vinden in de grotten van Jasper Dubois. We gaan op zoek naar paarse kristallen diep onder de grond in Khyonesia, het land waar de Adventure Valley zich in bevindt. Deze grotten zijn wel niet zonder risico te betreden gezien Jasper al heeft verteld dat er veel verschrikkelijke wezens en stenen mannen wonen onder de grond. Aan ons om deze zelf te ontdekken!

We stappen de lift in en komen terecht bij de tweede gids van de tour. De lift zelf neemt ons mee diep onder de grond en dit wordt gesimuleerd aan de hand van verschillende schok-, licht en beefeffecten. Toegegeven, dit onderdeel van de wachtrij is niet zo sterk uitgewerkt als wij gehoopt hadden, maar ondanks dat had het wel een meerwaarde binnen de verhaallijn van de attractie en hebben ze toch geprobeerd er het beste van te maken.

Nadien komen we weer in een nieuwe kamer terecht, waar er weer wordt gespeeld met talloze effecten. We worden gewaarschuwd om de grotten niet te betreden, anders lopen wij groot gevaar! Ook hier valt het weer op hoeveel aandacht het park heeft besteed aan de afwerking van het decor en het doeltreffend gebruik van effecten. Deze tweede sterk uitgewerkte ruimte doet ons al vermoeden dat we thematisch te maken hebben met de best uitgewerkte wachtrij en attractie van België!

Nadat je een laatste gang hebt betreden met enkele prachtige stenen beelden (die door een druk op een stenen knop lucht blazen), kom je uiteindelijk aan bij de  attractie: de twee 4x4 wagens die ons verder zullen meenemen in de 'Forbidden Caves'. Zoals al eerder bekend was, hebben we hier te maken met een 'Immersive Tunnel'-attractie. Hierbij nemen we plaats in de twee wagens, waar je per wagen met 30 personen in kan. Nadat iedereen zijn 'veiligheids-3D-bril' heeft opgezet en zijn beugel heeft gesloten, rijden de wagens de tunnels binnen. Deze tunnels zijn uiteraard de 3D schermen die zich bijna 360° rondom de wagens bevinden. Doordat zowel de beelden als de wagens bewegen als een soort simulator, beleef je dit echt als een ware 4x4 ervaring!

Onze conclusie

Wij gaan niet vertellen wat er net in deze wilde rit gebeurd, gezien het voor jullie uiteraard fijner is om dit zelf te ontdekken! Maar wat vonden wij er nu van? Wel, wij allen zijn aangenaam verrast van de knappe prestatie die Bobbejaanland met deze attractie heeft geleverd. Het park wou graag eens experimenteren met een totaalbeleving, en 'The Forbidden Caves' laat zien dat dit park dit dus ook wel kan. Het is dan ook écht een totaalbeleving want wanneer je de grotten betreedt langs de inkomstpoort, wordt je al helemaal ondergedompeld in het totale verhaal van deze attractie.

Roland Kleve over de nieuwe attractie: “De beleving van The Forbidden Caves zit ‘m niet enkel in de adrenaline, maar ook in ontdekking, interactie en het verrassingseffect. Met een combinatie van de meest recente video- en animatietechnieken en live acteurs, komen we tot een totaalervaring. Het plaatje van The Forbidden Caves klopt!”

Thematisch gezien is deze attractie momenteel hét schoolvoorbeeld hoe attracties in België er in de toekomst moeten uitzien. Als dit de start is voor Bobbejaanland om uit te groeien tot een volwaardig en prachtig themapark, dan zijn wij alvast laaiend enthousiast!

Deze attractie is open vanaf donderdag 14 mei! Meer weten over The Forbidden Caves of Bobbejaanland? Bezoek dan zeker onze parkgids!

Tekst: ©2015 Tom Bosseloo & Yelle Kleykens - Pretparken.be
Foto's: ©2015 Yelle Kleykens & Juan Martínez - Pretparken.be