Auteur: Steven Loockx - Gepubliceerd: 4 Sep 12, 17:59
Share

Eerste kalfje sinds 2003

In Boudewijn Seapark is dolfijn Roxanne gisterennacht bevallen van een gezonde zoon. De baby kwam op maandag 3 september om 1.15u ’s nachts ter wereld. Het is bijna 10 jaar geleden dat er nog een kalfje werd geboren in het Brugse dolfinarium. Het hele team verzorgers en de directie zijn dan ook verheugd deze geboorte te kunnen aankondigen. De bevalling is vlot verlopen. Het kalfje is 1 meter lang en weegt ongeveer 20 kg. Het babydolfijntje blijft nu enkele maanden in het kraambassin bij mama Roxanne. Zodra het sterk genoeg is, wordt het geïntroduceerd bij de andere dolfijnen in het dolfinarium.

Bezoekers kunnen Roxanne en haar babyzoon voorlopig niet bezoeken. Maar er zijn camera’s onder water geïnstalleerd. De beelden worden live vertoond op grote schermen aan de ingang van het dolfinarium in Boudewijn Seapark. Wel zoeken we nog een leuke naam, alle suggesties zijn welkom op dolfijn@boudewijnseapark.be.

Begin december organiseert Boudewijn Seapark een babyborrel, waarbij we het dolfijntje voor het eerst in de groep introduceren. Dan kondigen we ook de naam aan,in aanwezigheid van de peter en de meter van het dolfijntje. Pers en publiek zijn welkom op deze babyborrel.
De exacte datum van de babyborrel wordt nog medegedeeld.

Wetenschappelijk onderzoek

Naar aanleiding van de geboorte, organiseert het dolfinarium een nieuw, wetenschappelijk onderzoek dat nog nooit eerder werd uitgevoerd. Er werd een batdetector aangesloten op een hydrofoon (=onderwater microfoon). Een batdetector vertaalt de sonar naar menselijk gehoorniveau. Mensen kunnen horen tot 16-20 kHz en tuimelaars gebruiken hun sonar vooral tussen 60-100 kHz. Ver boven ons gehoorbereik. Boudewijn Seapark zal nu onderzoeken als de kalveren van tuimelaars direct na hun geboorte gebruik maken of kunnen maken van hun sonar.          

Meer info

Boudewijn Seapark neemt sinds 2010 deel aan het EEP, het ‘European Endangered Species Programme’. Het EEP ijvert voor de bescherming en het voortbestaan van tuimelaars. Zo startte het dolfinarium in 2010 met een kweekprogramma. Beachie, een mannetjesdolfijn uit het Dolfinarium van Harderwijk (Nederland), werd in de groep geïntroduceerd. Dolfijn Roxanne werd in augustus 2011 zwanger. Een zwangerschap bij dolfijnen duurt 12 maanden.

Roxanne is 27 jaar en leeft al sinds 1988 in Boudewijn Seapark. Ze is zeer betrouwbaar, geduldig en een echte mama. Roxanne heeft al 4 keer succesvol een jong grootgebracht. Ocean is haar jongste, geboren in het dolfinarium in 2003. Hij verblijft ook in het Brugse dolfinarium.

Speciaal voor de bevalling werd het achterbassin in het dolfinarium omgebouwd tot kraambassin. Er werden netten op een meter van de zijwanden geïnstalleerd, zodat de baby niet tegen de muur kan zwemmen. De vinnen van een babydolfijn zijn na de geboorte nog niet helemaal hard, waardoor hij nog zeer stuntelig zwemt. Een babydolfijn heeft na de geboorte ook een heel zwak immuunsysteem. Mocht hij tegen de wand zwemmen en zich bezeren, dan zou het wondje kunnen infecteren en zware gevolgen hebben. De netten in het kraambassin moeten dit voorkomen.

 

Tekst: ©2012 Boudewijn Seapark