Auteur: Steven Loockx - Gepubliceerd: 5 Aug 11, 11:59
Share

Boudewijn Seapark deelt overlijden mee van 1 jong van tweeling

In Boudewijn Seapark in Brugge was dolfijn Roxanne sinds oktober 2010 zwanger van een tweeling. Zo’n tweelingzwangerschap is uiterst zeldzaam en risicovol bij dolfijnen. De tweeling zou in oktober 2011 geboren worden, maar eergisteren stelde de dierenarts van het Brugse dolfinarium tijdens een routine echografie vast dat het hartje van één van beide jongen niet meer klopte. Het tweede dolfijntje en Roxanne zelf stellen het goed.

Bang afwachten en voorbereiden op geboorte

Het dolfinarium wacht nu op de geboorte van het dode kalf. De dierenarts stelde deze morgen vast dat Roxannes lichaam zich aan het voorbereiden is op een spontane afdrijving. Het levende jong is zich aan het verschuiven, en geeft zo het overleden jong alle nodige plaats om geboren te worden. Timing van deze geboorte is nu moeilijk te voorspellen. Het overleden babydolfijntje kan morgen geboren worden, maar ook pas samen met de geboorte van het levende jong in oktober. De vruchtzak van het dode jong is nog intact, dus er is geen risico of ontstekingsgevaar voor mama Roxanne.

Het dolfinarium en een team expert-dierenartsen doen er nu alles aan om de natuur zijn gang te laten gaan en alles spontaan te laten verlopen zonder enige medicatie. Ondertussen kan het tweede dolfijnenjong normaal verder groeien in de baarmoeder. De geboorte is gepland voor oktober.

Tweelingzwangerschap bij dolfijnen blijft uniek

Roxannes verzorgers en een team expert-dierenartsen leidden 9 maanden lang haar zwangerschap in goede banen. Toch komt het verlies van één van de tweelingjongen niet onverwacht voor de verzorgers, aangezien deze tweelingzwangerschap zo uniek was. Nog nooit bleven in een dolfinarium beide jongen van een tweelingdracht bij dolfijnen na de geboorte leven. Wereldwijd zijn er maar 7 tweelingzwangerschappen bij dolfijnen gekend in dolfinaria. In de natuur komt bij 1 op 500 dolfijnen een tweelingzwangerschap voor.

Boudewijn Seapark blijft Roxanne en haar verdere zwangerschap op de voet volgen. Ondanks het verlies, blijven de verzorgers hoopvol en kijken ze uit naar de geboorte van het babydolfijntje in oktober, waarover Pretparken.be verder zal blijven berichten.

De verdere verzorging van Roxanne geeft geen invloed op de publieke voorstellingen in het park. Alle shows blijven gewoon doorgaan in Boudewijn Seapark.

Tekst: ©2011 Boudewijn Seapark
Foto's: ©2011 Nico Reynders - Pretparken.be