Walygator Grand-Est

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Jens Claessens.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Jens via jens@pretparken.be.

Attractie: Space Shoot Terug naar lijst


Omschrijving

Space shoot is een gelanceerde vrije val met bescheiden statistieken, maar een interessante geschiedenis. De torenattractie kwam in 1997 in de plaats van enterprise 'Reaktor', wat de enigszins bizarre overkapping rond de wachtrij verklaart. Het toenmalige Walibi Schtroumpf doopte de attractie 'La Vengeance de Gargamel' en zorgde zo voor een gepast én origineel smurfenthema. De oude wachtrij van de enterprise werd hergebruikt met als verschil dat er nu ook smurfen in de ruimte in werden afgebeeld. Als emblematische decorstukken werd een gigantisch beeld van de tovenaar geïnstalleerd en ook de kat van de op smurfen verlekkerde tovenaar kreeg een groot beeld toebedeeld. Bovenop de toren zelf was lange tijd ook een smurf te vinden: die je vanuit de ganse omgeving kon zien. La Vengeance de Gargamel zou tevens de laatste attractie worden die er naar de smurfen werd gethematiseerd. Destijds werd 12 miljoen Franse frank geïnvesteerd in de nieuwigheid. Bezoekersaantallen klommen van 365 000 in 1997 naar 512 000 in 1999. Een stijging met 40%.

Toen de licentie voor de smurfen in 2003 afliep, kreeg de attractie de minder originele naam 'Space Shot' toebedeeld. Dat veranderde naar Dark Tower in 2007 toen het park van eigenaar wisselde en opende onder de nieuwe naam 'Walygator'. Na drie jaar onder het (wan)beleid van de kermisbroers Le Douarin bleef de attractie echter aan de grond voor drie opeenvolgende seizoenen. Een faillissement en aansluitende heropening van het park onder een nieuwe directie brachten soelaas voor de torenattractie: na reparatiewerken door fabrikant S&S mag de attractie heropenen. Er wordt alweer voor een nieuwe naam geopteerd, waarbij met 'Space Shoot' zeer beperkt afgeweken wordt van de catalogusnaam. In 2019 lag de attractie er opnieuw langdurig uit door een moeilijk te herstellen defect: de toren opende toen pas halverwege de zomer.

De walibi-groep kocht in 1998 gelijk vier torenattracties aan voor zijn parken. Het oorspronkelijke park in België kreeg met Dalton Terror de meest spectaculaire vrije-val-attractie. Zowel het Nederlandse Walibi als het eveneens Franse Walibi Rhône-Alpes kregen met hetzelfde model gelanceerde vrije val als in Walibi Schtroumpf geopend werd. Een jaar later zou Bellewaerde met Screaming Eagle een vergelijkbaar exemplaar van de Duitse fabrikant Huss openen. Walibi Sud Ouest presenteerde datzelfde model pas twintig jaar later als nieuwigheid, tijdens een van de laatste seizoenen dat het nog onder de naam Walibi geopend was.

Specificaties

Type attractie: Gelanceerde vrijevaltoren
Model: Space Shot
Bouwer:
S&S Worldwide
Opening: 1998
Hoogte: 55 meter
Aantal voertuigen: 12 zitplaatsen 
Minimum lengte: 130cm

Foto's