Vertigo (Zoomarine)

Omschrijving attractie

Voor vele pretparkfans is Vertigo dé reden om Zoomarine niet over te slaan als ze Rome bezoeken. Deze Looping Star van de legendarische achtbaanbouwer Anton Schwarzkopf is eenzelfde model als de Looping Star welke je vroeger in Bobbejaanland en Slagharen vond. Een tijdloze 'fan-favorite' dus. Ondanks zijn gezegende leeftijd - de achtbaan opende voor het eerst in 1979 - rijd de trein nog botersoepel over zijn tracks.

De ritervaring kan je als best intens beschrijven: de klassieke looping is een prachtig inversie-element waar je hoge G-krachten ondergaat. Na deze looping kent de layout nog enkele bochten en drops, welke ook zeker niet mis zijn qua intensiteit. De trein beschikt enkel over heupbeugels, wat de vrijheid en het fungehalte van de baan ten goede komt. Ondanks dat het best een intens beestje is, zijn de statistieken vrij braaf en beschikt de baan maar over één inversie - voor jonge coasterfanaten een ideale instap-loopingcoaster dus.

Net als wel meer Schwarzkopf-banen, heeft Vertigo veel rondgereisd voor hij in Zoomarine neerstreek. In 1979 opende de coaster voor het eerst in Freizeitpark Kirchhorst, in het Duitse Nedersaksen. Na het seizoen van 1984 ging de baan naar Southport Pleasureland, ooit het zusterpark van Pleasure Beach in Blackpool, waar de baan 2 seizoenen operationeel bleef. In deze periode nam de Britse zanger Black een videoclip op met beelden van de achtbaan erin, voor zijn lied 'Wonderful life'. Vervolgens verhuise de baan naar Frankrijk, meerbepaald naar OK Corral, ooit een zusterpark van Slagharen. De volgende eigenaar was Parque de Attractiones de Madrid, waar je van 1992 tot 1998 een ritje kon maken op de Looping Star. Vervolgens bleef de baan nog iets meer dan een jaar in Spanje, in het ondertussen gesloten Plutón Park.

Pas toen kwam de achtbaan voor het eerst in Italië, in Luneur Park. Dit park ligt in Rome, niet eens zo heel gek ver van waar je Vertigo nu kan doen. Hier bleef de achtbaan van 2002 tot en met 2007. Daarna reisde de achtbaan over het Ierse kermiscircuit, tot hij in 2010 uiteinelijk in Zoomarine opende. Weinig achtbanen hebben zo'n indrukwekkend geschiedenis als Vertigo. in zijn bestaan kon je de achtbaan in zes verschillende landen doen, wat ongezien is voor een achtbaan van dit formaat.

Toen de achtbaan openging in Zoomarine was het kleurenpallet wit en oranje, ondertussen is dat zwart en donkergroen. Ondanks dat de baan herschilderd is, spot de oplettende pretparkfan op een stuk track misschien de handtekening van Anton Schwarzkopf - een bewijs dat het park weet dat ze een gewaardeerde klassieker in huis hebben.

Leuk weetje: vanaf het hoogste punt van de achtbaan, kan je maar liefst twee andere pretparken zien liggen. Als je bovenaan de lifthill achter je kijkt zie je de kleurrijke tentjes van het kleinschalige Fantasiland, en als je naar rechts kijkt zie je zo'n negen kilometer verder de freefalltoren van Cinecittà World.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Steel Looping Coaster
Bouwer:
Schwarzkopf
Opening: 2010
Hoogte: 24 meter
Lengte: 592 meter
Topsnelheid: 77 km/u
Aantal inversies: 1
Aantal voertuigen: 1 trein 
Minimum lengte: 122cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 140cm

Foto's