NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Bjorn Venken.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Bjorn via bjorn@pretparken.be.

Attractie: Diabelska Pętla Terug naar lijst


Omschrijving

Laat je niet misleiden door de weinig indrukwekkende layout en statistieken van deze achtbaan. Zijn uitgebreide voorgeschiedenis maken het tot een niet te missen stukje coastercultuur! Deze achtbaan is uniek in Europa en biedt niet de meest soepele ervaring: souplesse was immers geen handelsmerk van de Franse constructeur Soquet. Je kan de spanning die dat met zich meebrengt nog een tikkeltje intenser maken door achteraan plaats te nemen. Daar kan men kiezen voor omgekeerde zitjes, waardoor je er het parcours volledig achterwaarts aflegt.

Het reizend museumstuk begon zijn carrière in het Engelse Lightwater Valley, waar de baan in 1988 met de naam 'Soopa Loopa' opende. Na amper zes jaar dienst verkocht dat park de baan terug aan de Franse constructeur (Soquet), die het op zijn beurt doorverkocht aan het inmiddels failliete 'American Adventure Theme park'. Dat park werd overigens oorspronkelijk in 1985 geopend als 'Britannia park' en was in die gedaante een bloemlezing van al het goede van Groot Brittannië. Daar bleken zo weinig Britten voor te strikken dat het park al na twintig weken failliet was en de thematiek na overname beduidend verder van huis ging zoeken, maar dat volledig terzijde.

'Soopa Loopa' opende in dat park als 'Iron Wolf' in 1995, wat na een jaar werd ingeruild voor 'Gladiators'. In 1998 veranderde de baan opnieuw van naam omdat het copyright ervoor nog bij de groep lag die het park in 1997 van de hand had gedaan. De nieuwe eigenaars kozen voor het weinig geïnspireerde 'Sky Looper', wat ze om onduidelijke redenen in1999 aanpasten naar een gelijkaardig 'Twin Looper'. Die naam mocht de coaster houden tot 2003, want toen rook men geld door de attractie middels een reclamedeal te koppelen aan het nabijgelegen JCB: 'JCB Twin Looper' was het ronkende resultaat. De samenwerking werd echter beëindigd in 2005, wat te begrijpen viel gezien het park op dat moment al een decennium met wisselende vaart op zijn faillissement in 2006 aan het afstevenen was.

Het Silezische attractiepark (de toenmalige naam van Legendia) ontfermt zich over de coaster in 2007 en weet muntjesmerk 'Tic-Tac' als sponsor te strikken. Met de klinkende alliteratie 'Tic-Tac Tornado' is de achtbaan daarmee aan een van zijn meest originele namen aanbeland. Het bekende muntjesmerk laat de sponsorovereenkomst na verloop van tijd echter voor wat ze is en natuurlijk laat ook het Poolse park de Tic-tac-vermelding vallen. De baan blijft nog steeds draaien maar heet na haar zevende (!) naamsverandering gewoon 'Tornado'. Maar ook daarna is het Franse achtbaanstaal met zijn typerende tweelinglooping nog geen rust gegund. In 2019 krijgt de baan zijn achtste naam: de Polen kiezen voor 'Diabelska Pętla' wat zoveel betekend als 'Duivelse looping'. De nieuwe naam gaat gepaard met een opknapbeurt en een nieuw thema waarbij een heksenketel en koolmijnen gecombineerd worden. Wij zouden na zoveel wissels ook veronderstellen dat de duivel er mee gemoeid was, dus mogelijk heeft de achtbaan nu eindelijk zijn 'ware naam'.
Must-do attractie

Specificaties

Type attractie: Inversie-achtbaan
Bouwer:
Soquet
Opening: 2007
Hoogte: 20 meter
Topsnelheid: 70 km/u
Aantal inversies: 2
Ritduur: 1:27
Aantal voertuigen: 1 trein met 24 passagiers per trein
Minimum lengte: 140cm

Foto's