Junker (PowerPark)

Omschrijving attractie

Met de bouw van Junker schakelde PowerPark opnieuw een versnelling hoger in zijn ontwikkeling... letterlijk deze keer! Deze achtbaan heeft een LSM-lancering die de wagens in net geen twee seconden versnelt tot 104 km/u. Typisch voor Gerstlauer is dat het hierbij gaat om een 'rijdende lancering', waarbij de wagen zachtjes uit het station komt gerold, waardoor hij al enige snelheid heeft op de lanceerstrook. Een vergelijkbaar effect vind je bij Anubis The Ride in Plopsaland De Panne, al zijn de banen niet van hetzelfde type. Anubis is wat Gerstlauer een "Launch Coaster" noemt; deze Junker behoort tot de veelzijdige reeks van "Infinity Coasters": achtbanen die niet veel meer gemeen hebben met elkaar dan het feit dat ze treinen hebben waarin vier personen naast elkaar kunnen plaatsnemen. Deze Junker heeft een korte trein van slechts twee rijen, maar de capaciteit is zeker voldoende voor een park als PowerPark.

Na de snelle lancering volgt een top hat, een hoge heuvel, van waaruit de wagen langs links weer naar beneden raast. Dan volgt een tweede heuvel, waar de trein bijna-ondersteboven wegduikt in een dive drop, gevolgd door het meest besproken element van deze baan: een elongated loop, ook bekend als Finnish loop. Deze unieke inversie is gewoon een klassieke verticale looping, maar dan verlengd, zodat je langer ondersteboven blijft. De hangtime die hiermee gepaard gaat, is beslist één van de hoogtepunten van de attractie. Na het rustpuntje onder de vorm van de eerste block brakes volgt een overbanked curve naar links, waarin het spoor meer dan 90 graden scheef gaat hangen.

In lijn met het thema van de baan voert de wagen vervolgens een echte pilotenstunt uit. Met de dive loop, die begint als een kurkentrekker, maar die eens over de kop de baan van een verticale looping volgt, duikt de wagen in een tunnel onder het wateroppervlak. Met een eenvoudige kurkentrekker sluit de stuntvlucht af en even later rijdt de trein alweer het station binnen.

De ietwat vreemde naam van de achtbaan verwijst waarschijnlijk naar de Duitse vliegtuigfabrikant Junkers, bekend van bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog. Langs het parcours staat een vliegtuig opgesteld, het stationsgebouw heeft wat weg van een hangar en ook de wagens zelf zijn voorzien van vliegtuigmotoren. 'Junker' is ook de naam die gegeven werd aan een soort soldaat uit tsaristisch Rusland en aan messenvechters uit de Finse regio Zuid-Ostrobothnië, waar PowerPark gelegen is.

Junker is een achtbaan met een meer dan degelijke ritduur, die de hele tijd blijft boeien. Het unieke element is in dit geval een echte meerwaarde en ook de plaatsing van het groene spoor over en onder het water draagt sterk bij tot de totale beleving. Dat maakt van Junker één van de absolute topattracties van het park. Ook nu de concurrentie in eigen land groter wordt, met onder meer de dubbele lanceerachtbaan Taiga in Linnanmäki, kan deze Junker zeker zijn mannetje staan!
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Infinity-Coaster
Bouwer:
Gerstlauer
Opening: 2015
Lengte: 860 meter
Topsnelheid: 104 km/u
Aantal inversies: 3
G-Krachten: 4,5 G
Minimum lengte: 130cm
Minimum leeftijd: 8 jaar
Minimum leeftijd zonder begeleiding: 10 jaar

Foto's