Kirnu (Linnanmäki)

Omschrijving attractie

De in april 2007 geopende achtbaan ‘Kirnu’ is een wereldpremière, want op het prototype na werd er nergens eerder zo’n ‘Ballcoaster’ door de Zwitserse attractiebouwer gebouwd. Dit type achtbaan is moeilijk te vergelijken met andere achtbanen. Je neemt plaats in wagentjes die naast het spoor zijn gemonteerd: in elk wagentje zitten 4 personen waarvan er 2 naar voor kijken en 2 naar achteren. Deze positie naast het spoor is niet toevallig: het zorgt ervoor dat je stoeltje ook nog eens loopings kan maken. Deze loopings zijn niet vooraf bepaald, het wagentje tolt vrij rond, waardoor elke rit uniek is.

De achtbaan trekt het voertuig eerst naar de 25 meter hoge top, waarna het met enkele verticale bochten naar beneden reist. Onderweg haalt de achtbaan een topsnelheid van 60 km per uur. De achtbaan beslaat een erg klein grondvlak van 29 op 12 meter. Het park wou oorspronkelijk een andere, hogere achtbaan maar kreeg hier niet de benodigde vergunningen voor. Maar ondanks de “kleine gestalte” van de achtbaan is het toch een achtbaan voor wie de nodige adrenaline zoekt.

Alhoewel Kirnu de première is van de zogenaamde Ballcoaster van Intamin is het principe niet nieuw. Attractiebouwer Arrow was in 2002 de eerste die het principe van de draaiende stoelen naast het achtbaanspoor toepaste. ‘X’ in Six Flags Magic Mountain was de eerste zogenaamde “4th dimension coaster”. Zowel “X” als de later gebouwde “Eejanaika” in Fuji-Q Highland zijn een veel groter modellen van achtbaan, dan de kleine “Kirnu”. Zij werken tevens met hele treinen met draaiende stoeltjes.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Ball Coaster
Bouwer:
Intamin AG
Opening: 2007
Hoogte: 25 meter
Lengte: 142 meter
Topsnelheid: 60 km/u
Aantal inversies: 0
G-Krachten: 2.60 G
Minimum lengte: 140cm
Maximum lengte: 195cm

Foto's