Grizzli (Nigloland)

Omschrijving attractie

Le Grizzli is een wervelende thrillride met adembenemend beugelsysteem. De gondel begint te roteren en rijdt ondertussen in een heen en weer-beweging steeds verder en hoger op de voorziene baan. Op het hoogtepunt van de rit bereikt de gondel aan weerszijden de top van de piek en wordt de heuvel in het midden tegen een spoedig tempo genomen. De plaatsen die het hoogst uitkomen variëren soms per rit, maar binnen één rit blijven ze gelijk: wie de piek de eerste keer op het hoogste punt passeert, zal dat ook de rest van de rit blijven doen.

Nigloland thematiseerde zijn variant op het type naar het Noord Amerikaanse biotoop van de indrukwekkende beersoort waar de attractienaam naar verwijst. Het park maakt daarvoor vooral van natuurlijke elementen als naaldhout en rotsen. Begeleidende gebouwen en de wachtrij werden in een chaletstijl aangepakt. Ook de figuur centraal op de gondel verwijst onmiskenbaar naar de beren. Binnen het park is het hele berenthema trouwens te linken aan een ietwat ethisch bedenkelijke dierenshow. Daarin worden wasberen en een echte beer via voedsel verleidt tot het uitvoeren van kunstjes. Met Halloween worden er in die show zelfs wolven uit de kast gehaald.

Het attractietype ontpopte zich tussen 2000 en 2020 als een relatief vaak voorkomende thrillride. Vaak wordt de attractie eerder kaal uitgevoerd, maar in sommige gevallen wordt de hele constructie verpakt in het begeleidend thema. Plopsa voorzag haar Grote Golf van rotswerk en grasmatten en ook Parc Astérix voorzag zijn Discobélix van een oogstrelende uitstraling. Bij drukte lopen de wachttijden snel op: hoewel de fabrikant een theoretische maximumcapaciteit van rond de 600 personen per uur vermeld, ligt die in de praktijk eerder op de helft. Elke tien minuten vertrekt dan een gondel van 40 personen.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Disk'O coaster
Opening: 2006
Hoogte: 15 meter
Lengte: 92 meter
Topsnelheid: 70 km/u
Aantal voertuigen: 1 gondel met 40 passagiers per gondel
Minimum lengte: 120cm

Foto's