Tusenfryd

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Nick Van den Berge.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Nick via Nick@pretparken.be.

Attractie: SpeedMonster Terug naar lijst


Omschrijving

Deze lanceer-achtbaan van Intamin is vaak dè reden waarom coasterliefhebbers uit het buitenland Tusenfryd bezoeken. En veel geduld hoeven die niet te hebben, want de roltrap aan de park-ingang leidt je al meteen dwars doorheen dit snelheidsmonster.

Met een hydraulische lancering naar 90 km/h in 2,2 sec. moet SpeedMonster in 2006 één van de krachtigste lanceer-achtbanen in Europa zijn geweest. Sindsdien heeft SpeedMonster niets aan kracht ingeboet. De thematisatie naar de Formule 1 is dus zeer terecht, al oogt het station misschien wat kaal.

Voor coaster-fanaten is er nog een reden om SpeedMonster te berijden: deze achtbaan had in 2006 een ware wereldprimeur. De eerste van twee opeenvolgende loopings wordt langs de 'bovenkant' van het spoor opgereden. Op het hoogste punt van die eerste looping zou dan geen inversie zijn ... tenzij net daar de trein 180° rond de as draait. De afdaling van de eerste looping en het oprijden van de tweede looping gebeuren dan vanuit een positie gelijkaardig aan die van klassieke loopings. Ook bovenaan de tweede looping gaat de trein 180° rond de as draaien. Daarmee eindigt de tweede inversie en gebeurt de tweede afdaling langs de 'bovenkant' van het spoor. Meer info (Eng.) Dit coaster-element wordt wereldwijd een 'Norwegian Loop' genoemd en is ondertussen ook op enkele andere achtbanen te vinden, waaronder Helix in Liseberg. SpeedMonster heeft voorts nog een 'gewone' kurkentrekker als inversie.

Daar komt nog bij dat SpeedMonster aardig gebruik maakt van het reliëfrijk terrein. Dat levert onride extra sensatie op en is offride best fotogeniek. U begrijpt nu misschien waarom deze coaster tot 2015 op de start-webpagina prijkte van meesterbouwer Intamin.

Voor iedere coasterliefhebber > 1m40 is SpeedMonster een niet te missen attractie. Wie al bij parkopening aanwezig is, kan bovenaan de roltrap beter meteen rechtsaf slaan.

Specificaties

Type attractie: Lanceerachtbaan
Model: Accelerator Coaster
Bouwer:
Intamin Amusement Rides
Opening: 2006
Hoogte: 40 meter
Lengte: 690 meter
Topsnelheid: 90 km/u
Aantal inversies: 3
G-Krachten: 4.00 G
Ritduur: 1,09
Aantal voertuigen: 2 treinen met 12 passagiers per trein
Speciale elementen: Hydraulic launch, Norwegian Loop, Corkscrew
Minimum lengte: 140cm

Foto's