Bellewaerde (

Cobra (PowerPark)

Omschrijving attractie

De Boomerang van Vekoma moet een van 's werelds meest gekopieerde achtbaanmodellen zijn. In België alleen al hebben zowel Bellewaerde (Boomerang) als Walibi Belgium (één van de twee andere Boomerangs met de naam 'Cobra') hun eigen exemplaar staan. De reden voor het succes is eenvoudig: op een klein grondoppervlak wordt toch een erg spectaculaire achtbaanervaring gecreëerd. De trein vertrekt achteruit op de kettinglift en wordt dan losgelaten, waarna hij een cobra roll (twee inversies) en een verticale looping aflegt. Even later wordt dit parcours ook nog eens volledig achteruit afgelegd. In totaal ga je dus zes keer over de kop!

Voor PowerPark was deze attractie een grote stap: het was de eerste achtbaan met een permanente constructie en de eerste met inversies voor het park. Bij opening was de hoogste en snelste achtbaan van Finland. Ondanks het baanverloop van dertien in een dozijn, heeft Cobra toch iets extra's. Deze Boomerang was namelijk de eerste waarop Vekoma zijn nieuwe model van treinen gebruikte. Geen afgesloten kuipen meer zoals voorheen, maar een nieuw ontwerp waarbij de zijkanten open zijn. Er wordt nog steeds gebruikgemaakt van schouderbeugels, maar toch zorgt deze nieuwe zitpositie voor een groter comfort tijdens de rit.

Nog een fijn extraatje bovenop de standaardervaring is het rookgordijn waar de trein zich een weg doorheen baant tijdens de voorwaartse doortocht door het station. Sinds 2007 kreeg de oorspronkelijk kaal in het landschap geplaatste Cobra een sfeervol decor in de vorm van de Italiaans aandoende winkelstraat Via Roma, een realisatie van het Franse Atelier Artistique du Béton.

Denk dus niet te snel 'het is weer een Boomerang' en geef dit exemplaar zeker een kans!Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Boomerang Coaster
Bouwer:
Vekoma
Opening: 2005
Hoogte: 36 meter
Lengte: 285 meter
Topsnelheid: 76 km/u
Aantal inversies: 3
G-Krachten: 5.20 G
Ritduur: 1 minuut 50 seconden
Aantal voertuigen: 1 trein met 28 passagiers per trein
Minimum lengte: 130cm
Maximum lengte: 195cm

Foto's