Tulireki (Linnanmäki)

Omschrijving attractie

Tulireki was de nieuwste rollercoaster voor Linnanmäki in 2004. Letterlijk vertaald betekent het "vuurslee". Het was het eerste model, en dus prototype, van de zogenaamde Fun Coaster van Mack. De wagentjes kunnen 6 mensen meenemen, en het speciale aan de wagentjes is een tilteffect, waarbij het de karretjes naar voor, naar achter of zijwaarts kan doen hellen. Helaas is dit effect nauwelijks merkbaar tijdens de rit.

De achtbaan is gethematiseerd in de stijl van het oude Finland, met als centraal thema het vuur. De bezoekers volgen "Lemminkäinen", de held uit het Finse epos "Kalevala", die op een gevaarlijke queeste gaat door een rivier van vuur. De baan bevindt zich nabij Hurjakuru en Vonkaputous, die tevens deel uitmaken van het oude Finland gedeelte.

De rit zelf dan. Het begin wordt gekenmerkt door enkele scherpe bochten, die ons sterk doen denken aan een wild mouse. Daarna kom een bijzonder leuk gedeelte, met onder andere de langste drop van deze coaster, die toch een gevoel van airtime geeft. Daarna volgen enkele snelle gebankte bochten, waarna de mid-course brakes de rit een beetje breken. Het laatste gedeelte gaat dan ook helaas verder aan een slakkentempo.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Steel Coaster
Bouwer:
Mack AG
Opening: 2004
Hoogte: 16 meter
Lengte: 336 meter
Topsnelheid: 58 km/u
G-Krachten: 3.5 G
Speciale elementen: Meehellende ophanging
Minimum lengte: 120cm
Minimum lengte zonder begeleiding: 140cm

Foto's