Bläkfisken' waagt zich nog verder.">

Flygande Mattan (Gröna Lund)

Omschrijving attractie

Flygande Mattan is een van de meest Zuidelijk gelegen attracties van het park, enkel de polyp 'Bläkfisken' waagt zich nog verder. De attractie vormt een mooie afscheiding tussen een door een rijkelijk bladerdak beschut aanvoelend parkdeel en de eerder kale omgeving van de Pier die de parkgrenzen aan de waterkant aflijnt. Het vliegende tapijt behield zijn 1001-nacht thema uit de catalogus van de Duitse fabrikant Zierer. Die thematiek lijkt ietwat verloren te lopen met vlakbij het geliefde spooktreintje van het park: Blå Tåget en aan de andere zijde hangende achtbaan Kvasten die eveneens op thematische elementen uit de griezelcultuur teert. De plaats van de attractie zorgt er echter voor dat de essentie van de 1001-nacht wel in ere wordt gehouden; Net zoals Sjeherazade de Sultan aan het lijntje houdt door telkens het slot van een vertelling voor de volgende nacht te houden, houdt Flygande Mattan zijn passagiers aan zich gekluisterd door iets dat Typisch is voor Gröna Lund-attracties. Je kan vanop het vliegende tapijt liefst drie verschillende achtbanen zien: Jetline, Twister én Kvasten.

Wie bij dergelijke vliegende tapijten spontaan denkt aan de Slaapverwekkende miskleun die in Walibi Belgium is blijven plakken zal op de Zweedse variant overigens stevig worden wakkergeschud. Zweeds vliegen gebeurt aan een stevige vitesse eens de fakir het tapijt steeds hoger heen en weer zwaaiend tot het hoogste punt heeft gebracht. De variant op het type die Parc Astérix in huis haalde met
Le cheval de Troie is daar een beter vergelijkpunt. Die attractie werd door dezelfde fabrikant geleverd en zwaait even vinnig heen en weer.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Vliegend tapijt
Model: Flying Carpet
Opening: 1983
Aantal voertuigen: 40 zitplaatsen 
Maximum capaciteit: 500 p/u
Minimum lengte: 120cm

Foto's