Walibi Belgium

NavigatieFeedback


Dit park wordt beheerd door Yelle Kleykens.

Heb je een foutje gespot? Of wil je graag een bijdrage verlenen?
Contacteer dan gerust Yelle via Yelle@pretparken.be.

Attractie: Dalton Terror Terug naar lijst


Omschrijving

Laat het kriebelen in je buik bij deze vrije val. Bezoekers worden tot meer dan 70m omhoog getrokken, om dan in vrije val 'neer te storten'. Bij opening was dit de hoogste vrije val-attractie ter wereld. Het was tevens de eerste toren van dit type die door het Zwitserse Intamin werd opgeleverd. Walibi investeerde destijds 125 000 000 Belgische frank in de nieuwigheid. Dalton terror was de blikvanger van een herwerking van het oorspronkelijke Mexicaanse themadeel 'Pancho Villa' naar een 'Lucky Luke'-zone in het wilde westen. P&P projects, Geant en Space Leisure werkten mee aan de omvorming. De mijntrein 'Colorado' die het park in 1992 opende wordt omgedoopt tot 'Calamity Mine. Het totale investeringsbedrag inclusief Dalton Terror lag op 200 000 000 Belgische frank wat overeenkomt met bijna vijf miljoen euro.

Het thema voor de attractie was oorspronkelijk gebaseerd op de Daltons uit de Belgische stripreeks Lucky Luke. In die variant had de toren een gele kleur, met paarse gondels waarbij de daltonbroers van klein naar groot boven elke zitplaats vertegenwoordigd waren met een torsobeeld. Het contract voor het gebruik van deze figuren liep in 2014 af en werd niet meer verlengd. Voor het daaropvolgend seizoen kreeg de attractie daarom een nieuw uiterlijk waarbij alle verwijzingen naar de stripreeks werden verwijderd. De toren kreeg een bruine kleur, de paarse gondels werden geel/oranje geschilderd en de beelden van de Dalton-broers werden van de attractie gehaald.

Voor de Walibi-groep was 1998 een écht torenjaar: in vier van de vijf walibi-parken opent dat jaar een vrije-val-toren. Walibi Schtroumpf opent 'la Vengeance de Gargamel', Walibi Rhônes-Alpes opent 'Totem Infernal' en Walibi Holland opent 'Space Shot'. Dalton Terror is de enige toren die geleverd wordt door het Zwitserse Intamin: de andere torens komen van fabrikant S&S.

Specificaties

Type attractie: Vrijevaltoren
Model: Giant Drop 4
Bouwer:
Intamin Amusement Rides
Opening: 1998
Hoogte: 77 meter
Topsnelheid: 106 km/u
Aantal voertuigen: 5 gondels met 4 passagiers per gondel
Minimum lengte: 120cm
Maximum lengte: 195cm

Foto's