Wiener Riesenrad (Wiener Prater)

Omschrijving attractie

Het Wiener Riesenrad is niet alleen de meest gekende attractie van het park, maar misschien wel van heel Oostenrijk. Overal ter wereld word het iconische rad herkend als een statussymbool van Wenen.

De attractie stamt uit 1897, en het mag dus geen verrassing zijn dat er een lange geschiedenis aan vast hangt. De constructie werd gebouwd ter ere van Franz Josef I, de toenmalige keizer van Oostenrijk, beter bekend als de man van Sisi.

In 1920 werd het rad voor het eerst het hoogste ter wereld, na het verdwijnen van een gelijkaardig exemplaar. Een hoger reuzenrad in Parijs werd uit elkaar gehaald na de Eerste Wereldoorlog, opdat de wagentje als tijdelijke onderkomens voor dakloze oorlogsslachtoffers gebruikt konden worden.

Het rad onderging zelf ook hevige schade in de Tweede Wereldoorlog. Bij de restauratie werd beslist om slechts 15 wagentjes op het rad te laten, waar dat er vroeger dertig waren. Een restaurant aan de voet van het reuzenrad noemt echter nog steeds 'Wagon 31'.

In 1985 verloor het reuzenrad zijn titel als hoogste ter wereld aan een nieuw exemplaar in Japan. Veel films zijn opgenomen in en zelfs op het rad, waaronder kaskrakers als 'the Living Daylights' uit de James Bond-franchise.

Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Ferris wheel
Opening: 1897

Foto's