Fata Morgana (Efteling)

Omschrijving attractie

Meer dan dertig jaar na opening is Fata Morgana nog steeds één van de meest tot de verbeelding sprekende darkrides in Europa. De attractie word door veel fans de hemel in geprezen en telt tot de dag van vandaag als één van de sterkhouders van de Efteling.

De attractie was in zijn tijd de grootste darkride van Europa, en het ontwerpen duurde vele jaren lang. Sommige resultaten van deze ontwikkelingsfase vind je nog steeds in het park terug: de in 1982 geopende boottocht Gondoletta is een bewijs van de oorspronkelijke plannen voor een 1001-nachtshow, met een darkride op de vijver van het park. De boottocht kwam er, maar op de darkride was het nog wachten tot 1986.

Voor een attractie die zich volledig indoor afspeelt, is het een wel erg in het oog springende ride. De verboden stad telt nog steeds als één van de meest indrukwekkende gebouwen in de Efteling en valt al vanaf het Dwarrelplein aan de ingang op. De minaretten dienen als achtergrond van de fonteinenshow Aquanura, maar staan niet bepaald in schril contrast met de veel modernere avondvoorstelling. De paden en het plein voor de ingang van de darkride zijn trouwens geschikte plaatsen om naar het waterspektakel te gaan kijken.

De wachtrij is niet het beste deel van de attractie, maar dankzij de veertien boten op het parcours schuift de rij steeds goed door. Eenmaal op het kalme water van de verboden stad begint de pret al vlug: we varen een jungle in, waar we in de verte zien waar de attractie zijn naam van heeft - een luchtspiegeling. Een mysterieus heerschap lijd ons de dikke muren van de stad in en achtereenvolgens worden we belaagd door bedelaars, kooplieden, paleiswachters en tijgers. Het is niet zozeer een attractie die opbouwt naar een hoogtepunt, maar eerder ééntje die hoogtepunten moeiteloos aan elkaar rijgt.

De details van de scenes zijn van een topniveau, qua afwerking valt er bijna niets aan te merken. Dat is een zeer knappe prestatie als je weet dat de bootvaart zo'n acht minuten duurt. De animatronics werken met een simpel maar doeltreffend systeem van nokkenschijven, dat echter de tand des tijds goed heeft weten te doorstaan. Je kan niet zeggen dat Fata Morgana de meest overtuigende bewegende poppen in pretparkland heeft, maar ook tegenover het beste van wat je vandaag kunt krijgen presteren deze Arabieren nog best behoorlijk.

De attractie werd grotendeels ontworpen door Efteling-legende Ton van de Ven, al heeft hij zich laten inspireren door tekeningen van Anton Pieck en laten bijstaan door andere grote Efteling-namen als Henny Knoet. De attractie doe je het best na het middaguur: vlak na parkopening zijn hier meestal de langste rijen van de dag te vinden.
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Darkride met boten
Model: Tow Boat Ride
Bouwer:
Intamin AG
Opening: 1986
Speciale elementen: Kantelende kamer

Foto's