De Diamond Theme Park Awards werden voor de negende keer uitgedeeld. Er werd gestemd door een jury van pretparkfans en parken die samen met duizenden stemmen van de gewone bezoeker winnaars aanduidden. Pretparken.be gidst je door de vele hoera-momenten van de afgelopen editie die onlangs plaatsvond in De Efteling.

In eigen land krijgen de vier belangrijkste pretparken minstens één prijs. Walibi Belgium rijft vier awards binnen. Het park bij Wavre komt als ‘Meest Sensationele’ en ‘Beste’ Belgisch park uit de bus. Het park wint met zijn Halloween ook het ‘Beste Event’ en ziet waterachtbaan Pulsar beloont als ‘Beste Waterattractie’. Haar nieuwe achtbaan moet op Europees niveau terecht de duimen leggen voor de Nederlandse Fenix uit Toverland en de Poolse Hyperion in Energylandia. Ook Plopsaland haalt vier awards: Het park komt als ‘Meest Kindvriendelijk’ uit de bus en heeft met Anubis ’s Lands ‘Beste Achtbaan’. Haar overige awards scoort het West Vlaamse park online. Het park wordt voor haar kortingsactie tijdens het WK voetbal beloond met een award voor ‘Leukste actie op Sociale Media’ en krijgt ook een algemene ‘E-Award’. Bobbejaanland verzilvert met Sledgehammer een prijs voor ‘Beste Attractie’. Haar Halloween-event grijpt ondanks een eerste plaats bij de fanjury naast de award voor ‘Beste Event’. Bellewaerde wint met ‘Beste personeel’.

Het is echter een dierenpark dat met de meeste awards gaat lopen. Pairi Daiza verzamelt liefst zes awards. De Waalse zoo verzilvert ‘Mooiste park’, ‘Beste Dierentuin’, ‘Beste Dierenverblijf’ (Orang-Oetans), ‘Beste Dierendemonstratie’ (Olifanten), ‘Mooiste Geboorte’ (Orang-Oetan) en ‘Beste Restaurant’. Vooral in die laatste categorie is de concurrentie echter bezwaarlijk hevig te noemen. Planckendael verzilvert ook de prijs voor ‘Meest kindvriendelijke zoo’.

Nederland

Bij onze noorderburen is Efteling een weinig verrassende award-slokop. Het sprookjespark wint in de categoriën ‘Beste Park’, ‘Meest Kindvriendelijk’, ‘Mooiste park’, ‘Beste Personeel’ en sleept ook de ‘E-Award’ binnen. Pannenkoekenrestaurant ‘Polles Keuken’ wint er verdiend als ‘Beste Restaurant’. Prijzen voor ‘Beste Waterattractie’ (De Vliegende Hollander) en ‘Beste Attractie’ (Symbolica) doen vooral vragen rijzen over het aanbod in de rest van de nominaties en bij uitbreiding in het land.  Walibi Holland volgt met drie prijzen. Klassiek wint het park ‘Meest Sensationele park’ en ‘Beste Achtbaan’ met Goliath, hoewel een Baron uit Kaatsheuvel en twee achtbanen uit Toverland op de loer liggen. Ook het Halloweenevenement blijft een prijs waard voor ‘Beste Halloween-event’

Toverland valt in verschillende nationale categorieën net naast het podium. Wing Coaster Fenix wordt op Europees niveau wel beloond met een award voor ‘Beste Nieuwigheid’. Het park krijgt eveneens een Spotlight Award die de krachttoer van vorig jaar in de bloemetjes zet. Toen blikte Toverland op recordtijd een nieuwe entree, ingangszone, huisstijl en themagebied met twee attracties én een thema-restaurant in. Dierenpark Wildlands krijgt nog twee Awards voor ‘Meest Kindvriendelijke Zoo’ en ‘Leukste Avontuur in de zoo’.  Dat laatste lijkt echter verdacht veel op een categorie die speciaal voor het park ontworpen is.

Europa

Op Europees niveau is er een top drie van beste parken met achtereenvolgens Europa-Park, Disneyland en Efteling, waar over te discussiëren valt. De Europese coasterdrievuldigheid begint met de Duitse Taron, gevolgd door de Spaanse Shambhala en de wat overgewaardeerde Poolse Hyperion. Ook daarover valt dus te discussiëren. In de ronduit bizarre categorie ‘Beste attractie’ waar thrillrides, darkrides en waterattracties met elkaar de strijd aangaan komt elk type ook in de top 3 terecht. Duitse waterbaan Chiapas uit Phantasialand schiet de hoofdvogel en de Nederlandse darkride Symbolica uit de Efteling lijkt wat overgewaardeerd op de tweede plaats. Walt Disney studios sluit af met thrillride The Twilight Zone Tower of Terror. Het overnachtingstrio is slaapverwekkend saai met Europa-Park als winnaar, gevolgd door Disneyland en Efteling. De meeste funk biedt de award voor beste nieuwigheid. Toverland’s Fenix kreeg daar de eerste plaats gevolgd door Energylandia’s Hyperion en Walibi Belgium’s Tiki Waka. Ook wat meer obscure zaken als darkride Bazyliszek uit het Poolse Legendia en Yucon Quad uit het Franse le Pal waren voor deze categorie echter in de running.

Wat denk jij van deze resultaten? Ventileer je mening op ons forum!

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Pretparken.be, © Bobbejaanland, © Walibi Belgium, © Bellewaerde, © Diamond ThemePark Awards // Bron: Pretparken.be, Diamond ThemePark Awards