Het Amerikaanse pretpark Kings Dominion, in de staat Virginia aan de Amerikaanse oostkust, heeft besloten om de iconische achtbaan Volcano, The Blast Coaster na 21 jaar dienst definitief te sluiten.

Kings Dominion behoort tot de Cedar Fair groep, naast Six Flags de tweede grote pretparkgroep van de Verenigde Station. Het bestaat uit een combinatie van een pret- en outdoor aquapark, waarbij het pretpark een collectie van 12 achtbanen heeft. Een van de eyecatchers sinds 1998 was ongetwijfeld Volcano, The Blast Coaster, een inverted catapult coaster ontworpen door Werner Stengel en gebouwd door Intamin. Het ging om 's werelds eerste LIM gelanceerde omgekeerde achtbaan met bovendien een bijzondere lay-out dankzij de vulkanische berg die er al stond en eerder andere attracties huisvestte. Hierdoor oogde de achtbaan ook prachtig, althans in zekere zin, want de vele supports rond de berg maakten het plaatje wat minder idyllisch;.

In Volcano, The Blast coaster wordt de eruptie van een vulcaan gesimuleerd, de trein volgt daarbij de draaiingen van de lucht en as rondom de uitbarsting. De trein nam na het verlaten van het station een bocht naar links om vervolgens gelanceerd te worden. Nadien nam je bocht van 200° om vervolgens in de tweede lancering tot een topsnelheid van 113KmH te komen waarna je verticaal naar omhoog ging om uit de 47m hoge krater gespuwd te worden via een zogenaamde roll-out. Vervolgens volgden 3 heartline rolls om ten slotte in een steile, neerwaartse bocht de remmmen in te schieten.

Op 8 februari 2019 werd iedereen verrast door de aankondiging van het park dat de achtbaan haar laatste seizoen achter de rug heeft en dit jaar niet meer zal openen. De beslissing werd genomen na een jaarlijkse evaluatie van alle attracties waarbij gekeken wordt naar gastentevredenheid, capaciteit, betrouwbaarheid, beschikbaarheid en onderhoud van de attractie. De evaluatie gaf aan dat het bijna onmogelijk werd om nog te voldoen aan de hoge standaarden qua betrouwbaarheid en gastentevredenheid. De beslissing was een moeilijke, omdat de enige in z'n soort achtbaan bijzonder populair was. Het park heeft nog niet aangekondigd wat er in de plaats zal komen.

Tekst & Foto's: © Juan Martínez - Pretparken.be // Video: Theme Park Review // Bron: Kings Dominion