Heerlijke verfrissing bij tropische temperaturen, afgewisseld met een stevige portie adrenaline op de meest uiteenlopende glijbanen. Dat is de gouden combinatie die waterparken tot een geliefde zomerse bestemming maakt. Ook hun evenknieën op het droge, de pretparken, zijn zich zeer bewust van de aantrekkingskracht van zulke waterparadijzen. Met geplande waterparken bij Bellewaerde, Europa-Park en Liseberg, lijken ze als paddenstoelen uit de grond te schieten. In dit artikel bespreken we twaalf pretparken die hen voorgingen en al eerder een waterpark bouwden.

Tikibad (Duinrell, Nederland)

Het Tikibad in Duinrell is met 12 glijbanen van volwassen formaat één van de grootste waterparken uit de lijst. Het overdekte bad opende in 1984 als uitbreiding op het reeds bestaande openluchtzwembad. De twee eerste familieglijbanen waren de Groene Barracuda en de Blauwe Haai. Het bad werd meteen een enorm succes, wat met de beperkte capaciteit van Duinrell niet vanzelfsprekend was. Het Tikibad werd een inspiratiebron voor andere waterparken: onder meer de karakteristieke glijbaankleuren en de lijnpatronen in de zwembaden werden overgenomen in andere baden. In de loop der jaren werd het aanbod drastisch uitgebreid, met onder meer de razendsnelle Blits en Flits, de black hole-glijbanen Moonlight en Starfright en de trapdoor slide X-stream. De meest recente uitbreiding, de trechterglijbaan Triton, opende in 2017. Een legendarische attractie uit het verleden, de angstaanjagende onderwaterglijbaan Fly-over waar je je adem moest inhouden terwijl je door de buis heen werd gezogen, werd in 2007 definitief verwijderd bij een verbouwing.

Aqualibi (Walibi Belgium, België)

Een overdekt zwembad behoorde al van vóór de opening van Walibi in 1975 tot de plannen van bezieler Eddy Meeùs. Geïnspireerd door het succes van het Tikibad besloot de directie van Walibi Wavre in 1986 om die oude plannen nog uit te breiden en van het nieuw te bouwen Aqualibi een glijbanenparadijs te maken. Het idee voor de glazen koepel werd geleend van Center Parcs. In 1987 opende het nieuwe waterpark zijn deuren. In 1990 werd het aanbod al uitgebreid met de tot op heden bekendste attractie: de gethematiseerde wildwaterbaan Rapido. Aqualibi werd een sterk merk dat zelfs in Six Flags-tijden zijn naam kon behouden en in Walibi Rhône-Alpes een Frans broertje kreeg, maar dan in openlucht. In 2011 opende Aqualibi opnieuw na een renovatie die meer dan een jaar duurde. De oude glijbanen werden vervangen door vier nieuwe en het gebouw werd stevig opgeknapt. In 2015 opende de snelle glijbaan Flash en eerder dit jaar opende het nieuwe kindergebied Kiddie Bay. Ook voor de nabije toekomst zijn er nog mooie plannen voor het Waverse waterpark.

Plopsaqua De Panne (Plopsaland De Panne, België)

Plopsaqua De Panne opende in 2015 als eerste van een mogelijk uitgebreide collectie Plopsa-waterparken. Het zwembad werd door huisontwerper Piet De Koninck vormgegeven in het thema van Wickie de Viking. Zwemmers komen er terecht in een sfeervol winters landschap met een vikingschip, een wildwaterbaan en een golfslagbad dat regelmatig wordt getroffen door een kunstmatige regenbui. Uit de grote glijbanentoren vertrekken drie glijbanen. Er is keuze uit de Disco Slide met muziek tijdens de rit, de bandenglijbaan met de voor de hand liggende naam De Glijdende Banden en als letterlijk hoogtepunt de Sky Drop: een 20 meter hoge glijbaan die vertrekt vanuit een cabine waarvan de bodem plots wegklapt. Plopsa heeft wel vertrouwen in deze formule, want de groep wil nog meerdere Plopsaqua’s bouwen. In Hannuit, net over de taalgrens bij Landen, komt er al één en ook in Mechelen zijn er plannen. Ook bij het Duitse Holiday Park wil Plopsa graag een zwembad bouwen.

Vandland (Djurs Sommerland, Denemarken)

Het Deense Djurs Sommerland maakte in vergelijking met de meeste andere parken in de lijst de omgekeerde beweging: in 1985 opende hier het openluchtzwembad Vandland, terwijl pas in 2000 de eerste achtbaan van het park opende. Het zwembad is ondanks de achtbaanweelde die het afgelopen decennium in het pretpark verscheen, nog steeds de moeite waard om er een deel van je dag aan te besteden. De toegang tot het waterpark is inbegrepen bij het toegangsticket voor Djurs Sommerland. De boomerangglijbaan The Wave is de meest in het oog springende, maar op de brede racerglijbaan Waikiki Surf School of Wild River, de wildwaterbaan met banden, beleef je misschien wel het meeste plezier. Het onverwarmde water moet je er in het noordelijke Denemarken wel bij nemen.

Aquaparken (Fårup Sommerland, Denemarken)

Aquaparken opende vier jaar later dan Vandland, maar kan gerust het beste waterpark van de twee Deense Sommerlands genoemd worden. De Wild River is een brede bandenglijbaan die bovenaan een heuvel vertrekt, waar je onderweg meer dan eens kunt kiezen uit verschillende alternatieve routes om beneden uit te komen. Op de brede matjesglijbaan Surf Hill kun je met vier personen tegelijk naar beneden racen. Voor de grootste kick moet je in de glijbanentoren zijn waaruit Vandkanonen (een trapdoor slide met twee loopings), Vandfaldet (een 13 meter hoge vrijevalglijbaan) en Vandslangen (een spannende bandenglijbaan voor twee tot drie personen) vertrekken.

Aquaventura Slidepark (Avonturenpark Hellendoorn, Nederland)

Sinds 2013 kunnen bezoekers van Avonturenpark Hellendoorn zich tegen betaling verfrissen in het Aquaventura Slidepark. Deze collectie van elf bontgekleurde glijbanen werd in één keer gebouwd door de Turkse glijbanenfabrikant Polin. Naast enkele gewone bodyslides, zijn er ook glijbanen met banden, zoals de blackhole-glijbaan Dark Devil of de roze glijbaan Xtreme, die ook een overdekt stukt met gekleurde daylight rings heeft. Voor de grootste adrenalinekick zorgen de kanariegele boemerangglijbaan Wacky Wave en de 10 meter hoge vrijevalglijbaan Green Fall. Wie het liever wat rustiger aan doet en gewoon wat verkoeling zoekt, is er echter aan voor de moeite. Buiten de glijbanen biedt dit slidepark enkel een kleine waterspeelplaats voor kinderen: een zwembad is er niet.

Caneva Aquapark (Movieland Park, Italië)

Ondanks dat het aangrenzende pretpark kan uitpakken met een verrassend aanbod aan originele attracties waarvan vele je zo nat maken dat ze net zo verfrissend zijn, is het Caneva Aquapark duidelijk de populairste bestemming van het CanevaWorld Resort. In de Crazy River geniet je op een zwemband van een leuke afwisseling van snelle afdalingen en rustig ronddobberen. De naam Frozen Bob groepeert verschillende glijbanen waar je met een matje op je buik vanaf moet glijden. Op de Supersplash, die vorig jaar opende, glij je op eenzelfde matje naar een springschans toe om daarna met een plof in het water te vallen. De spectaculairste glijbanen bevinden zich echter in één toren. Hieruit vertrekken de twee glijgoten van Stukas Boom, de 32 meter hoge vrijevalglijbaan met een trapdoor als wervelende start. In deze toren moet je ook zijn voor Twin Peaks, de glijbaan met banden voor twee personen die start als een steile freefall slide van 25 meter hoog om daarna een stevige heuvel te overwinnen. Airtime gegarandeerd!

Aqua Mexicana (Attractiepark Slagharen, Nederland)

In 2015 opende Slagharen met Aqua Mexicana een nieuw zwembad, ter vervanging van het verouderde zwembad in poolthema. Het was het eerste grote project onder leiding van kersvers directeur Wouter Dekkers en meteen drukte hij zijn stempel: de eerste plannen werden volledig herzien en er werd een buitengedeelte toegevoegd dat in eerste instantie niet voorzien was. Zo werd de bootjeglijbaan Hara Kiri, die al jaren in het pretpark stond, betrokken bij het nieuwe waterpark. Binnen verschenen er drie grote nieuwe bandenglijbanen van de Nederlandse fabrikant Van Egdom. Op Yuka Time kun je zelf het lichtprogramma kiezen met behulp van een drukknop. Magic Maya is een brede glijbaan met kleurrijke daylight rings.  En in de MexiCone slinger je heen en weer in twee kegelvormige structuren en kom je onderweg een zelfgekozen projectie op een waterval tegen.

Alton Towers Waterpark (Alton Towers, Verenigd Koninkrijk)

Het Alton Towers Waterpark bevindt zich in het Splash Landings Hotel, maar is tegen betaling ook toegankelijk voor dagbezoekers. Veruit de meest interessante attractie in dit eerder bescheiden waterpark is de Master Blaster, een glijbaan waar je niet alleen naar beneden glijdt, maar ook naar boven, voortgestuwd door stevige waterstralen. Rush en Rampage zijn twee aan elkaar verwante buisglijbanen, maar op Rush kun je sinds dit jaar zelf je onslidemuziek en lichtprogramma kiezen. In het buitengedeelte van het zwembad vind je Flash Floods: twee korte glijbanen komen uit in een klein zwembad, waarna je kunt kiezen welke van de drie volgende glijbanen je kunt kiezen om in het onderste bad uit te komen.

Vattenparken (Skara Sommarland, Zweden)

In tegenstelling tot de twee Deense Sommerlands in deze lijst, is het pretparkgedeelte van het Zweedse Skara Sommarland (met een ‘a’!) duidelijk ondergeschikt aan het waterpark. De meest recente glijbanen van Vattenparken werden allemaal geleverd door de gerenommeerde Canadese fabrikant ProSlide (die ook Europa-Parks Rulantica van een aantal glijbanen zal voorzien). Hiertoe behoren de adembenemende Cobra, waar je op een vierpersoonsband op een grote wand heen en weer glijdt, of de Big Drop, een trapdoor slide met een knap uitzicht. Naast nog vele andere glijbanen en een groot golfslagbad, is er ook een avonturenbad met springplanken en een kleine death ride in het water.

Wasserrutschen-Spassbad (Skyline Park, Duitsland)

Een buitenbeentje in deze lijst. Ondanks het feit dat Duitsland bekendstaat als een topbestemming voor liefhebbers van zwembaden met een sterke glijbanencollectie, is het moeilijk om een Duits attractiepark te vinden dat zijn eigen waterpark heeft. Het park dat – voorlopig althans – het meest in de buurt komt, is Skyline Park, dat een bescheiden zwembadje heeft met twee glijbanen uit edelstaal, gemaakt door de Duitse fabrikant Wiegand. Het gaat om een brede golvende glijbaan en een glijbaan met een dubbele helix. Ondanks dat dit badje een beetje verbleekt bij het aanbod van de andere waterparken uit de lijst, zorgt het toch voor een heerlijk momentje van verfrissing op een zonnige dag in Skyline Park.

PortAventura Caribe Aquatic Park (PortAventura, Spanje)

Het Caribe Aquatic Park is, net als PortAventura Park en Ferrari Land, een onderdeel van PortAventura World. In de tropische temperaturen van Salou is een dagje waterpark altijd welkom! Kinderen kunnen hun favoriete helden uit Sesamstraat tegenkomen op Sésamo Beach of zich uitleven in La Laguna de Woody, de tropische lagune van parkmascotte Woody Woodpecker. Voor waaghalzen is er King Khajuna, een knalgele glijbaan van 31 meter hoog met een afdaling van maar liefst 55°. Deze eyecatcher is ook vanuit het PortAventura Park al goed te zien. Iets minder hoog (bijna twintig meter), maar zeker even leuk is Ciclón Tropical, de rode glijbaan met twee bulten, die uit dezelfde toren vertrekt. Ook een racerglijbaan met matjes, een lazy river en een vierpersoons-bandenglijbaan behoren tot het spetterende aanbod.

Tekst: © Bert Van Staeyen - Pretparken.be // Foto's: © Yelle Kleykens - Pretparken.be, © Sven Popelier - Pretparken.be, © Nico Reynders - Pretparken.be, © Tom Vandenbroucke - Pretparken.be, © Nick Van den Berge, © Juan Martínez - Pretparken.be© Movieland Park, © Bob Van Dyck - Pretparken.be, © Fårup Sommerland, © Tristan Indigne, © Skyline Park// Bronnen: Luc Diets, Dominique Fallon, Pretparken.be