Auteur: Jonas Claes - Gepubliceerd: 17 Jun 18, 19:59
Share

Blackpool Pleasure Beach heeft zijn nieuwe multi-launch-coaster 'Icon' officiëel geopend. De openingsceremonie werd bijgewoond door enkele bekende figuren in pretparkland. De Thompson en Mack- familie waren uiteraard vertegenwoordigd, maar ook ex Efteling directeur Bart de Boer en Liseberg CEO Andreas Andersen in zijn rol van voorzitter van IAAPA waren op post.

Er werd al erg lang uitgekeken naar Blackpool Plearsure Beach's nieuwe multilaunch-coaster: de investering van 18,8 miljoen euro werd twee jaar geleden al aangekondigd, maar de eerste plannen doken al op in 2014. Het was een aardig puzzelwerkje om de track doorheen de bestaande coastercollectie te vlechten. Uiteindelijk verdween er zelfs onverwacht een antieke wild mouse. De officiële opening vond op 23 mei plaats voor een select clubje van genodigden en fans die zich een VIP-behandeling hadden aangeschaft. Op vrijdag 25 mei opende Icon eindelijk ook voor het grote publiek. De feestelijke opening werd jammerlijk overschaduwd door een brand in Europa-park, amper één dag later.

De nieuwe achtbaan sleurt haar bezoekers mee door maar liefst 1 143 meter achtbaantrack, waarbij ze een versnelling zullen ervaren die die van Formule 1 racewagens evenaart. Vervolgens slingert de achtbaan zich tussen, over, onder en door de imposante collectie achtbanen die het park rijk is. Het is Blackpools eerste nieuwe coaster sinds Infusion in 2007. De nieuwigheid is voorzien van een interessante mix van Japanse thema-elementen, gouden platen met hoogglans en kunstgras. Bezoekers razen voorbij aan een topsnelheid van 85km/u. De directie is in de wolken met de aanwinst:

AMANDA THOMPSON - MANAGING DIRECTOR
Ik ben zo gelukkig dat iedereen Icon eindelijk kan ervaren! Het is gewoonweg een fantastische rit en ik ben weg van de stijl en de uitstraling. We hebben een totaal unieke ervaring gecreëerd, waarbij we onze ambitie om van Pleasure Beach één van de beste attractieparken ter wereld te maken nogmaals bevestigen.

NICK THOMSON - DEPUTY MANAGING DIRECTOR
Icon is een project waar de afgelopen vijf jaar aan gesleuteld is: het is een zalig gevoel om eindelijk gasten te kunnen verwelkomen zodat ze het zelf kunnen ervaren. Ons team heeft prachtig werk geleverd! Icon is volgens mij  één van de beste attracties van het land en misschien zelfs ter wereld.

Bekende gezichten
Andreas Andersen, CEO van Liseberg en voorzitter van IAAPA  was ook van de partij op de officiële opening. Andersen staat bekend als een  achtbaanfanaat en pretparkliefhebber. Icon biedt voor hem een totaalpakket van de juiste elementen met een mooie opbouw en ritme. De Thompson-familie kwam blijkbaar al in 2014 bij de Zweedse parkdirecteur haar licht opsteken over hoe het allemaal in zijn werk was gegaan met multi-launch-coaster 'Helix'. Ook oud-directeur Bart de Boer was onder de indruk. Hij vond Icon soepel, snel en een huzarenstukje ingenieurswerk.

Reacties
Over het algemeen is men positief over Icon, de achtbaan wordt tot de besten van het park gerekend. Het blijkt wel geen goed idee - zoals met elke nieuwe coaster - om de coaster in te stappen met torenhoge verwachtingen. Het is heel verleidelijk om Icon te vergeleken met andere multi-launch-kleppers als Helix in Liseberg, Taron in Phantasialand en straks waarschijnlijk ook Taiga in het Finse Linnanmäki. Hoewel Icon een enorme herhalingswaarde heeft, schijnt de nieuwe achtbaan toch een klasse lager te spelen dan voorgenoemde klasbakken. Ritjes in het donker zijn in Blackpool altijd een meerwaarde en dat is voor Icon niet anders. De voorste plaatsten én de plaatsen achterin hebben elk een schare fans die beweren dat de ene het beste is. Om daar uitsluitsel over te krijgen zal je waarschijnlijk zelf naar Blackpool moeten. Wij kunnen alvast niet wachten!

Tekst: © Jonas Claes - Pretparken.be // Foto's: © Blackpool Pleasure Beach, Amanda Thompson, Michael Mack, Theme Park Updates, Theme Park Dean // Bron: Coasterforce, Blackpool Pleasure Beach, Theme Park Updates