Spookslot (Efteling)

Omschrijving attractie

In 1978 opende de Efteling de zware massieve deuren van het Spookslot. Deze € 1.588.230 kostende attractie was de eerste die niet onder de verantwoordelijkheid viel van Anton Pieck, maar wel van voormalig creatief directeur Ton van de Ven. Het slot beeldt het verhaal uit van de vierde burggraaf Capelle van Kaatsheuvel en de boze heks Visculamia. In het Spookslot dwalen de gasten via een donkere gang af naar een voorshow waar het verhaal door een Oosterse geest verteld wordt. Wie tijdens de voorshow halt houdt in de zaal met het opvallend plafond zal geconfronteerd worden met enkele extra ‘special effects’. Na de voorshow volgt de hoofdshow welke een uitbeelding is van het verhaal tijdens de voorshow.
Vele bezoekers van het Spookslot hebben vaak geen idee waarover de attractie gaat. Hieronder staat het verhaal te lezen zoals het verteld wordt in het Spookslot. Misschien verandert je kijk op deze attractie wel…

"Lang, heel lang geleden, als in tijden van storm en hoog water de Maas nog reikte tot aan de voet van deze veste, woonde in dit kasteel de vierde burggraaf van Capelle van Kaatsheuvel. Hij verzamelde sprookjes en sagen van over de hele wereld én... bedreef de magie. Hij kon bloemen laten zingen en muren laten dansen. Er was maar één plaag in zijn leven: de boze heks Visculamia. Die leefde achter slot en grendel in het nabijgelegen Druinen. Zij wilde hem zijn sprookjes afnemen. Op zekere kwade dag, toen de heks zich op rooftocht vermomd had als een ongebluste jonge maagd, werd zij betrapt door de hovenier van kasteel De Efteling. Door de drie rechters van het hertogdom werd zij veroordeeld tot de brandstapel in de oostelijke vleugel van het slot. Op het laatst sprak zij een verwensing uit, waarin de burggraaf voor eeuwig werd verdoemd te zoeken naar zijn laatste sprookje: zijn dochter Esmeralda. En steeds als het water van de Maas weer stijgt, slaat de betoverde kraai van Visculamia om twaalf uur de klok. Dan bengelt weer het lijk van de tuinman die haar verraadde aan het klokkenkoord. De rechters die haar veroordeelden weeklagen uit het zolderraam en in de catacomben snelt de graaf zijn dochter na, zonder haar ooit te vinden. Terwijl de bloemen zingen en de muren dansen slingert de heks haar verwensingen in de sarcofaag waar de resten van de graaf gevangen liggen. Op de zuidheuvel van het slotplein vindt zijn dochter geen rust. En dat zal zo nog jaren duren. Tot de zang der bloemen de uilen hun ogen doet sluiten, de boze kraai in slaap gesust heeft en de verwensing is verbroken...."

Wie het verhaal kent en aandachtig oplet tijdens de hoofdshow van het Spookslot, zal heel wat zaken uit het verhaal herkennen. Aan de linkerzijde ziet men het lijk van de tuinman aan het klokkenkoord bengelen. Onderaan in de show zie je de graaf achter z’n dochter Esmeralda rennen en bovenaan kijken de rechters dan weer neer op het schouwspel. Ook de heks Visculamia vind je terug in de hoofdshow. Zij spreekt aan de rechterzijde – in vuur en vlam - haar verwensing uit. Verder zijn er ook heel wat andere details terug te vinden in het Spookslot waaronder de zingende bloemen, de dansende ornamenten, de sarcofagen, … Aan de bezoekers van het Spookslot om ze te ontdekken!
Meer foto's

Specificaties

Type attractie: Spookhuis
Opening: 1978
Speciale elementen: voorafgaande ontmoeting met skeletten,griezels en de Oosterse geest.

Foto's